Audio-enhanced learning

Eh, wat voor learning? Doe mij maar gewoon een training!
Met een toenemende budgetdruk én de noodzaak veranderkracht te realiseren, zijn learner engagement en rendement steeds belangrijkere thema’s binnen de opleidingswereld. Audio en specifiek muziek hebben een aantoonbaar positieve impact op de leerbeleving en de effecten van leren. Met muziek en geluid op maat (muziekcomposities, voice-overs, etc.) voor nieuwe of bestaande leermiddelen help ik je meer rendement te behalen. Denk aan op maat gemaakt geluid voor e-learning, of muziek voor trainingsevents. Zo ging Transavia je al voor met een eigen soundtrack voor hun jaarlijkse medewerkers-event.

Hoe werkt dat in de praktijk klinkt? Hieronder een aantal voorbeelden.

Beter onthouden
In onderstaand filmpje zie én hoor je dat het luisteren van de juiste muziek tijdens het studeren tot betere resultaten leidt.

Positieve houding
Een inzicht dat in de reclame al decennia wordt toegepast. Wanneer mensen een negatieve houding tot een onderwerp hebben, zorgt het afspelen van de juiste muziek ervoor hun houding positiever wordt. En hun betrokkenheid dus verhoogt. In een tijd waarin veel professionals door wet- en regelgeving verplichte opleidingsprogramma’s moeten volgen, kan muziek er zo bijvoorbeeld voor zorgen dat cursisten van moeten naar willen gaan. Bekijk onderstaand voorbeeld van een mogelijke toepassing in een e-learning:

Meer aandacht
Hoewel we vanuit de inzichten in performance-support naar steeds kleinere learning snacks gaan, blijven sommige onderwerpen lang en droog om te behandelen. Het is dan moeilijk de aandacht van lerenden vast te houden. Overgangen in muziek kunnen hierbij helpen. Hersenonderzoek toont aan dat er rond overgangen tussen twee stukken muziek veel hersenactiviteit is. Met andere woorden: mensen zijn tijdelijk extra gefocust. En zo kun je dus de aandacht van je cursist trekken als deze net even wegzakt. Slim gebruik kan bijvoorbeeld droge materie in een e-learning of workshop beter laten landen. Of de after-lunch dip tegengaan.

Benieuwd of audio-enhanced learning iets voor jou kan zijn?
Ik bespreek graag jouw persoonlijke uitdagingen in leren. Wat wil je met jouw aanbod bereiken wat nu niet lukt? Wat kan denk je efficiënter? Op basis hiervan doe ik je een voorstel voor muziek op maat voor jouw leeraanbod.